diumenge, 7 de febrer del 2010

LA POLITICA RESPON...
Comença amb aquesta, un seguit d'entrevistes a les forces polítiques amb representació al Districte de Sant Martí, amb la intenció d'apropar la ciutadania, les propostes de cada una d'elles, i fe saber els projectes pel barri. Tanmateix, volem fer més proper el paper dels consellers i conselleres adscrits al Camp de l'Arpa.

ESQUERRA RESPON AL CAMP DE L'ARPA amb
MONTSERRAT CARRERAS I LIEBANAS. Consellera d'ERC a Sant Martí


AAVV: ¿ Quin creus que és a curt termini el principal repte pel barri del Camp de l'Arpa ?

ERC: Com a barri antic, el Camp de l’Arpa del Clot no segueix la trama Cerdà i té una identitat pròpia més propera a la d’un poble petit que a la de la Gran Barcelona. Per tant un dels seus principals reptes és la dignificació dels espais públics i la rehabilitació dels habitatges antics, sense renunciar a la pròpia identitat.

També, degut a l’alta densitat de població que hi vivim, tenim un altre repte important, el desenvolupament i la concreció del equipaments i serveis que es necessiten i la mancança d’espais verds. Això fa necessari aplicar tota la creativitat possible per trobar espais: acondicionament d’interiors d’illa, expropiacions i adquisicions de sol privat per reconvertir-lo en públic, etc.

AAVV: A l’hora de destinar-hi recursos en obra pública,¿quina és la prioritat d’ERC?

ERC: Evidentment no hi ha una única prioritat i en tot cas els recursos haurien d’anar en les direccions que he apuntat abans, però per concretar una mica cal abordar de forma urgent la reforma del carrer Freser, que ha arribat en alguns trams a un grau de degradació alarmant (als voltants del Passatge Andreví o les cantonades d’Eterna Memòria). També cal posar l’accelerador en el Triangle Meridiana-Degà Bahí fins a Tomàs Padró, i en l’acondicionament de l’illa interior de Maragall-Conca, al costat de Can Miralletes, que permetrà guanyar una zona verda i un equipament per al barri.
També hi ha una alarmant manca d’aparcaments, i cal condicionar els passatges... quan hi ha tanta feina urgent per fer és difícil marcar prioritats.

AAVV: ¿Creieu oportuna l’existència dels Consells de Barri?

ERC: La idea de descentralitzar realment l’administració i apropar-la als ciutadans va partir d’Esquerra ja fa dues legislatures i en aquells districtes on ERC tenia un paper important en l’equip de govern, com Gràcia o l’Eixample ja se celebraven consells de barri des de fa anys. Per tant, com a promotors de la idea, el nostre desencís va ser majúscul amb aquesta nova etapa i la forma d’implementar els Consells de Barri per part de l’actual equip de govern. En comptes de sorgir d’un autèntic procés de partipació amb la ciutadania, s’ha imposat un model des de dalt,sense comptar amb el consens de les entitats i amb un reglament rígid i improvisat que ja des del principi s’ha mostrat insuficient per resoldre ni tan sols les primeres dificultats en els consells de constitució.
El nostre grup va votar en contra d’aquest reglament, però com que es va acabar aprovant amb el suport del PP, ara és el que tenim i s’ha de respectar. I a l’hora de la veritat, en molts barris ni tan sols s’està respectant!
Els Consells de Barri només funcionaran si esdevenen espais reals de debat i elaboració de propostes i de seguiment i control de l’administració. Però si el que busquen és convertir-se en una excusa per legitimar les polítiques de l’Ajuntament només reforçaran la sensació d’impotència i la desafecció de la ciutadania.

AAVV: ¿Quin és el paper de les associacions en la construcció de les polítiques municipals?

ERC: Les entitats han de poder desenvolupar en llibertat el seu importantíssim paper com agents vertebradors de la societat i afavorir la cohesió social. Per això, a més dels recursos materials, cal que siguin proactius en l’elaboració de les propostes a l’administració i que després siguin prou independents a l’hora de fer el seguiment d’aquestes propostes.

Per posar un exemple, podríem fixar-nos en el procés d’elaboració del PAD d’aquesta legislatura, que va acabar semblant una “carta las reis”. Tothom va fer un munt de propostes i quasi totes es van acabar acceptant, en un intent d’un govern en minoria de fer content tothom. Però si en fem el seguiment trobarem que tres anys després més de la meitat del que es va acceptar encara no s’ha fet i ja és impossible que es materialitzi en un any que queda de legislatura.

Ara és el moment en que les entitats han d’assumir el paper fiscalitzador i exigir què se n’ha fet de les seves propostes i de quina manera es pensen acomplir els compromisos.

MOLTES GRACIES MERCE.

Merce Carreras és llicenciada en ciències de la informació i posgrau en comunicació empresarial. Militant d'ERC des del 2003, és Consellera de Districte de Sant Martí des de 2005, d'on ha exercit com a portaveu del Grup Municipal d'ERC. A les Eleccions Municipals de 2007 va encapçalar la llista d'Esquerra Republicana a Sant Martí on va renovar com a Consellera per la legislatura 2007-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada