dijous, 10 de setembre del 2009

RAMON OLIVA, EN EL RECORD

Barcelona, Valladolid i Madrid tenen en comú el geni creatiu de Ramon Oliva. En la actualitat, pràcticament oblidat, fou la principal figura del paissatgisme i la jardinería del segle XIX arreu d’Espanya, va de mostrar una gran dosi d’inspiració i creativitat amb obres de gran valor paissatgístic per tota Espanya. Tres de les seves obres son considerades avui en dia monuments artístics.

En Ramon Oliva va néixer a Sant Andreu del Palomar el 30 d’abril de 1842. Jardiner d’ofici, va estudiar a la prestigiosa escola de Gante a Bèlgica. Oliva va arribar a ser nombrat Director de Jardins Públics de Barcelona el 1874, càrrec que va facultar que pogues efectuar obres al marge de la seva feina pública.

Son obres d’Oliva, els jardins de la Ciutadella així com nombrosos ornaments florals de l’Exposició Universal de Barcelona de 1888. Aquesta época va marcar el naixement de l’ornamentació floral com a espai públic imprescindible de l’entorn urbà, en plena expansió de l’Eixample barceloní.

Gràcies a aquest treball, guanya credibilitat i és cridat per la Reina regent per a millorar els Jardines del Campo de Moro a Madrid, on aportà espècies del seu propi viver.
El 1877 arriba a Valladolid cridat per les autoritats locals, creant l’espai públic del Parque de Campo Grande a la capital pucelana.

Precisament a Sant Martí de Provençals, abans d’anexionar-se a Barcelona, es trovaba el principal viver d’Oliva, un dels més prominents de tota Espanya.

Des de l’Associació de Veïns i Comerciants del Camp de l’Arpa, ens fem ressó amb aquest article de la figura de Ramon Oliva, de qui, conjuntament amb el Club de Bitlles Catalanes del Camp de l’Arpa, volem honrar la memòria i treure’n de l’oblit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada